keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Syötteenlukijan käyttö blogien lukemisessa

Kuten blogini esittelyssäkin mainitsen, minussa on hieman nörtin vikaa :) Ajattelin, että voisi olla hyvä kirjoitella tällainen ohje, josko tästä olisi jollekin apua. Voi olla että tämä on joillekin jo itsestäänselvyys, mutta he voivat sitten skipata koko merkinnän.

Blogien lukeminen voi olla hidasta, jos käyttää vain internet-selaimen bookmarkkeja. Suosittelen Google Readerin tai jonkin muun syötteenlukijan käyttöä kaikille! Tällöin näet suoraan yhdeltä sivulta onko blogiin tullut uusia merkintöjä. Blogien ulkoasu ei tällöin valitettavasti näy, vaan ainoastaan uudet tekstit blogissa. Myös mm. Opera-selaimessa on oma syötteenlukija. Tämän miinusp
uoli on kuitenkin se, että jos käyttää useampaa konetta, niin tällöin syötteet on saatavilla vain sillä yhdellä koneella. Google Readeriin voit kirjautua miltä koneelta tahansa.

Eli tässä ohjeet:

1) Jos sinulla on Googleen (Gmail, Blogspot...) tunnukset, kirjaudu sisään - mene http://www.google.fi/reader. Jos sinulla ei ole tunnuksia, valitse tuolta sivulta "Luo tili" tai klikkaa suoraan tästä linkistä.

2) Kirjauduttuasi pääset Google Readerin sivuille.

3) Saat seuraavan näkymän esille:



Voit lisätä blogeja luettavaksesi Google Readeriin helpommalla tai vaikemmalla tavalla.


a) Helpompi tapa


1) Klikkaa Readerissa yläpalkista "Asetukset" ja sen jälkeen välilehteä "Lisäominaisuudet"


2) Selaa sivua vähän alaspäin, löydät kohdan:


3a) M
ozilla Firefox ja Google Chrome:
- Raahaa "Tilaa..". linkki selaimesi kirjanmerkkipalkkiin (siihen "pikalinkkipalkkiin" joka on valikkojen alla) menemällä hiirellä linkin päälle, painamalla vasemman painikkeen alas ja pitämällä sitä alhaalla liikuttamalla hiiren kirjanmerkkipalkkiin ja sitten vapauttamalla vasemman painikkeen.


3b) Opera (engl.):

- Valitse yo. Google Readerin lisäasetukset-sivulla "Tilaa..."-linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse "Copy link address"

- Valitse Bookmarks - Manage Bookmarks.
- Valitse Add... - New Bookmark

- Name-kohtaan kirjoita Tilaa...

- Address-kohdassa valitse Ctrl-V

- Laita täppä kohtaan "Show on personal bar"
- Valitse OK


3c) Internet Explorer:
- No bonus, käytä vaikeampaa tapaa tai vaihda selainta ;)


4) Kun löydät mukavan blogin, jota haluat seurata, klikkaa tuota "Tilaa..." linkkiä selaimesi kirjanmerkkipalkista ja tämän jälkeen klikkaa "Subscribe".



b) Vaikeampi tapa:


1) Etsi uudessa selainikkunassa/välilehdessä haluamastasi blogista syötteen osoite.
- Blogspotissa tämä osoite on sivun alalaidassa "Tilaa: blogitekstit (Atom)"
- Vuodatuksessa osoite on sivupalkissa oleva kuva jossa lukee "RSS 2.0".

2) Klikkaa ko. linkin päällä hiiren oikeaa painiketta
- Valitse joko
- "Copy Shortcut" (Internet
Explorer)
- "Copy link location" (Mozilla Firefox)
- "Copy link address" (Opera)
- "Kopioi linkin osoite" (Google Chrome).


3) Klikkaa Google Readerissa "Lisää syötetilaus" ja paina Ctrl-V, osoite kopioituu osoitekenttään (kts. kuva alla) ja paina Lisää.



3) Saat ko
blogin näkyviin Readeriin.

Blogien järjestely kansioihin
(jos haluat vaikka järjestellä askartelublogit ja muut blogit omien kansioiden alle:

1) Heti kun olet lisännyt blogin tilattavaksi, klikkaa "Syöteasetukset" ja "Uusi kansio..." (kts. kuva alla". Syötä haluamasi kansion nimi, esim. Askartelut ja paina OK.



2) Kun haluat lisätä seuraavan blogin samaan kansioon jonka juuri loit, valitse taas blogin lisättyäsi
"Syöteasetukset" ja valitse listasta sen kansion nimi jonka syötit aiemmin esim. "Askartelut".

3) Jos haluat muokata tilaamiasi blogeja ja kansiota mihin se kuuluu, valitse Google Readerissa "Asetukset" ja sieltä "Tilaukset". Jos haluat muokata kansioiden nimiä, valitse "Kansiot ja tunnisteet".

Google Reader on hyvin helppokäyttöinen kun sitä vaan hieman katselee, eli tämän ohjeen perusteella pääset varmasti alkuun.

Edit: Bloggerissa voi tuoda suoraan Google syötteenlukijasta blogisivuelementtiin kaikki blogit joita seuraa... :) Voiko enää helpommaksi mennä, ei tarvitse pitää listaa lukemistaan blogeista kuin yhdessä paikassa!

1 kommentti:

  1. Kiitokset tästä vinkistä! :) Kokeilin laittaa oman blogini ja sun blogin syötteenlukijaan ja sainkin ne sinne. Ei ole vain riittävästi aikaa paneutua nyt tuohon, mutta täytyy vielä harjoitella paremmalla aikaa...

    VastaaPoista